Често постављана питања

Често постављана питања
 

Када је право време за упис?
 
    Не постоји универзалан одговор на ово питање. Оквирно, деца узраста од шест и више година уписују се у музичке школе, оптимално у узрасту 8, 9 или 10 година, како би наставу музичке школе испратили истовремено са наставом основне школе. На спремност детета за упис у музичку школу утичу многи фактори – заинтересованост за музику, физичке предиспозиције за свирање одређеног инструмента, степен развоја музичког слуха, развијена моторика, меморија, комуникативност и слично. За све родитеље чија деца исказују склоност према музици, препоручујемо упознавање са професорима и бесплатну консултацију у нашој музичкој школи.
 
Како знам да је дете талентовано?
 
    Поједина деца већ са 2-3 године испољавају таленат за музику. Њега можемо уочити код деце која врло често плешу, скачу, играју, певуше и тапшу рукама када чују музику. Таква деца врло лако памте мелодије које чују (цртани филм, песме) и често их певуше. Осим подстицања такве талентоване деце, да што више слушају песме и певају их, пожељно је набавити дечје музичке инструменте попут ксилофона и упутити их на проверу музичких способности, како би се благовремено усмерила на даље музичко образовање.
 
Који инструмент да изаберемо?
 
    Избор инструмента се некада наметне сам по себи, односно деца имају изричиту жељу да свирају одређени инструмент, што је најбоља опција и најлакша за родитеље. Међутим, код деце која желе да се баве музиком а неодлучна су у погледу избора инструмента, најбоље је консултовати професоре музике који ће у складу са физичким предиспозицијама детета, узрастом, исказаним музичким способностима и другим факторима, сугерисати одговарајући музички инструмент. Приликом избора инструмента морају се уважити жеље будућег ученика јер свака одбојност резултира смањеним интересовањем и слабим напретком у учењу.
 
Колико вежбања је потребно сваки дан?
 
    Одговор на ово питање варира од ученика до ученика и зависи од разних способности и тренутног узраста појединца, као и циља коме тежи – аматерско или професионално бављење музиком. Једини прави одговор који важи за све јесте да озбиљно изучавање музике захтева и озбиљан и пожртвован рад, кроз теоријски и практични део (учење нота и теорије, и вежбање инструмента). Сваки минут више проведен у вежбању и учењу користиће за даљи напредак, а најкорисније је вежбати упорно и свакодневно.
 
Учење по слуху или по нотама?
 
    Једна од најчешћих недоумица јесте управо ово питање. У нашој земљи присутан је велики број “аматера” који се музиком баве без познавања нота што имплицира да је такав вид учења, по слуху, заиста могућ – што ни не покушавамо да оспоримо. Међутим, учење по нотама, савладавање и усвајање нотних симбола, ознака и правила, омогућиће Вам да и након одређеног периода учења, без ичије даље помоћи, на много лакши и бржи начин усвајате нове композиције. Велика количина нотног материјала који је све више доступан и путем wеб сајтова, уз макар основно познавање нота и других музичких ознака, отвара могућности за изучавање најразличитијих музичких композиција из целог света. За професионално бављење музиком, неопходно је одлично познавање музичких ознака.

Share

Распоред емитовања образовних садржаја

Видео галерија

40 година постојања МШ "Стеван Христић"


35 година постојања МШ "Стеван Христић"


Посета манастиру Високи Дечани


Певачка група Плетеница - Братимљење у Бачкој Паланци


 
Joomla templates by Joomlashine
My title page contents