Articles

РАСАДНИК ИЗВОЂАЧА УМЕТНИЧКЕ МУЗИКЕ У КОСОВСКОМ ПОМОРАВЉУ

nagrade

    Ученици Музичке школе "Стеван Христић" у Станишору су овог пролећа освојили најзначајније награде на фестивалима у Зрењанину, Смедеревској Паланци и Књажевцу. Школа у Станишору је по ко зна који пут доказала да је расадник извођача квалитетне уметничке музике у Косовском Поморављу.

Најзначајнију награду ове године – “Лауреат Акордеон Феста” у Књажевцу освојио је Урош Ристић на хармоници. Тако је одлучио међународни жири.
“Мало сам имао трему, нисам веровао да ћу бити најбољи. Био сам веома срећан кад сам сазнао. Срећни су били и моји родитељи”, прича нам Урош.
Срећу са Урошем и његовим родитељима дели и професор хармонике Александар Тошић.
“Урош је четврти разред, вредан је и редовно вежба. На сваком такмичењу побеђује”, каже професор Тошић.
Са сваког музичког такмичења или фестивала ученици Музичке школе „Стеван Христић“ у Станишору враћају се овенчани наградама.
Ове године, осим учешћа на Акордеон Фесту у Књажевцу, учествовали су на Републичком фестивалу музичких и балетских школа у Зрењанину и Међународном музичком фестивалу „Музичко пролеће“ у Смедеревској Паланци.
Из Зрењанина са Републичког фестивала музичких и балетских школа вратили су се са пет награда: две прве, две треће и другом за екипни наступ.
Вељко Цветковић освојио је прву награду на гитари. То га подстиче да свакодневно вредно вежба, а Илија Коцомановић освојио је прво место на хармоници.
На Међународном музичком фестивалу „Музичко пролеће“ у Смедеревској Паланци прва места у својим категоријама на клавиру освојиле су Јована Пешић и Софија Лончар. Такође на клавиру, друго место је припало Урошу Денићу. Маја Ристић на виолини је заузела треће место.
Средњошколац Никола Јовановић са теоретског одсека, освојио је две треће награде на такмичењу из хармоније и музичких облика у Пожаревцу и Нишу.
Директор школе, професор солфеђа Иван Јовановић каже да је захвалан и ученицима и наставницима на наградама које освајају на свим такмичењима и фестивалима.
“Преузимањем дужности пре годину и по дана, преузео сам од претходног директора и обавезу да наставимо да радимо и побеђујемо”, каже директор Јовановић за Пулс.
Од 2014. године у Музичкој школи „Стеван Христић“ у Станишору организује се школско такмичење Ехо.
“Организацијом школског такмичења Ехо дали смо прилику не само најбољим, већ свим ученицима да покажу шта су научили и да осете такмичарски дух. Жеља нам је да ово такмичење прерасте школу и да нам долазе ученици из других музичких школа са Косова и Метохије и из централне Србије.
Директор Јовановић подсећа да су у току пријемни испити.
“У периоду од 5. до 9. јуна одржаваће се пријемни испити за упис у нижу музичку школу, сваког дана од 10 до 18 часова. Свако ко жели да буде члан наше косовскопоморавске музичке породице може да дође када му време и услови дозвољавају”, каже Јовановић.
Музичка школа Стеван Христић у Станишору има око 500 ученика са одељењима у Партешу, Ранилугу и Кормињану и постала је центар окупљања младих талената из Косовског Поморавља.

>

Share

Видео галерија

40 година постојања МШ "Стеван Христић"


35 година постојања МШ "Стеван Христић"


Посета манастиру Високи Дечани


Певачка група Плетеница - Братимљење у Бачкој Паланци


 

Где се налазимо?


Прикажи Muzička škola "Stevan Hristić" Stanišor на већој мапи
Joomla templates by Joomlashine